петък, 18 септември 2020 г.

Книжен коментар: Мрежата на Алис от Кейт Куин

Анотация:

"История за смелост, изкупление и две жени, тръгнали по следите на една мистерия

1947. Американската колежанка Шарли Сенклер е бременна, неомъжена и на път да бъде изхвърлена от порядъчното си семейство. Когато родителите й я изпращат в Европа, за да се погрижи за своя Малък Проблем, тя вижда това като възможност да открие какво се е случило с нейната любима братовчедка Роз, изчезнала във Франция по време на войната.

1915. Ив Гардинър гори от нетърпение да се впусне в битка срещу германците и неочаквано получава своя шанс, когато англичаните я вербуват за техен шпионин. Изпратена в окупираната от германците Франция, тя става част от обширна мрежа от тайни агенти, които действат под носа на врага.

Трийсет години по-късно Ив прекарва дните си в пълна изолация, давейки разочарованието си в алкохол, докато Шарли не се появява на прага й, за да поиска нейната помощ." - Goodreads

За разлика от други книги, свързани с двете световни войни, тази ми тръгна доста мудно. Не знам каква беше причината, може би една от главните героини - Шарли Сенклер, която не ми допадаше много в началото на книгата.

Малко към средата на книгата висчко си дойде на мястото, историята беше разгърната добре и е потопих в нея. Героите също бяха доста добре изградени, като тук не говорим само за главните такива, но и за второстепенните.

Още в самото начало на историята изпитах сантимент към Ив Гардинър - нейния характер, острия й език и загатването на труднотите, през които е трябвало да премине и които са променили хода на живота й. Изклютително силна личност, макар и леко скършена от Първата Световна Война.

Същността и характерът на отделните герои и какво ги е превърнало в това, което са, бяха разкрити постепенно в една изключителна история, посветена на жестокостите на войната, как тя променя човешката психика и колко трудно е да се измъкнеш от капана на преследващото те минало.

На хора като мен, които обичат да четат книги, свързани с тази тематика, препоръчвам да дадат шанс на "Мрежата на Алис". Ще се радвам да прочета отзиви и от хора, които вече са прочели книгата - какво ви хареса, кой герой ви допадна най-много?

Моята крайна оценка е 4/5 само заради леко мудното начало.

Няма коментари:

Публикуване на коментар