събота, 17 октомври 2020 г.

Книжен коментар: Санкцията Айгер от Треванян

Анотация:

"Джонатан Хемлок живее в реновирана готическа църква на Лонг Айланд. Той е професор по история на изкуството, алпинист и наемник, извършващ убийства /или "санкции"/ за пари, за да попълва колекцията си от картини, купени на черния пазар. Сега Хемлок е принуден да приеме опасна поръчка, включваща опит да покори един от най-коварните планински върхове - Айгер.

В тази зашеметяваща история - отчасти трилър, отчасти сатира - авторът проследява приключенията на Хемлок в един свят, изпълнен със злодеи, предатели и красиви жени, където на всяка крачка дебнат опасности.

Наслагващите се нишки от подозрения, обвинения и доказателства постепенно се сплитат, за да се стигне до неочакваната и смъртоносна развръзка.

Треванян притежава умението да държи читателите си изправени на пръсти до последната поглъщаща страница." - Goodreads

Имах определени очаквания от тази книга, тъй като и преди съм се сблъсквала с автора. Книгата му "Шибуми" все още ми навява добри спомени и присъства в личната ми библиотека. Това всъщност е първата книга на автора, но със сигурност мога да кажа, че е доста добре написана.

Изграждането на отделните персонажи малко ми липсваше. Като цяло историята беше съсредоточена основно върху Джонатан Хемлок и неговия образ беше най-добре разкрит, като всички останали бяха на заден план и за тях общо взето не се разбра много.

Книгата обаче беше завладяваща и вървеше доста плавно, за което и получава моята оценка 4/5. Вие чели ли сте нещо на Треванян и какво ви е харесало?

Няма коментари:

Публикуване на коментар