сряда, 14 октомври 2020 г.

Книжен коментар: Снежно цвете и тайното ветрилo от Лиза Сий

Анотация:

"През ХIX век, когато китайките са бинтовали краката си и са живеели почти в пълна изолация, жените в провинция Хунан са общували помежду си с древен писмен код – нюшу. Изписани върху ветрила и избродирани на кърпички, символите на тази тайна писменост разкриват техните радости, страдания и стремежи.

Именно нюшу свързва две момичета в приятелство, което оставя трайна следа в живота им. В дома на Лилия е донесено ветрило с предложение да се сприятели със Снежно цвете. От този момент нататък двете намират емоционален пристан от всекидневните трудности, доверявайки една на друга най-съкровените си мечти и тайни.

Лилия и Снежно цвете сключват уредени бракове, познават радостта от майчинството, преживяват времена на глад, чума и бунтове, но остават неразривно свързани. Докато едно недоразумение не поставя приятелството им под въпрос.

Лиза Сий представя изумителен портрет на отминала епоха, която оживява пред очите ни с цялата си красота и жестокост. Историческата достоверност, вплетена в елегантна и емоционално наситена проза, ще очарова почитателите на „Мемоарите на една гейша”." - Goodreads

Макар и да я прочетох сравнително бавно, книгата всъщност много ми хареса. Добре оформена стилово тя вървеше много леко и приятно, независимо от темата, която засягаше. Въпреки че меко казано не одобрявам това, през което се е налагало да минават китайските момичета, стараейки се да достигнат естетическо съвършенство, а не го и виждам като такова, мога разбера, че това е било част от тяхната култура и се е приемало за нещо необходимо.

Героите бяха добре изградени, като с напредването на историята се разкриваха постепенно и техните характери, добрите им страни и недостатъците, които всеки човек има. Не можах да се припозная в тях, нито бих казала, че попаднах на любим такъв, но не ми беше трудно да им бъда в известна степен съпричастна.

Не знам дали бих препрочела, но определено бих казала, че книгата си заслужаваше и от мен получава оценка 4/5 и препоръка да й дадете шанс, ако имате тази възможност.

Няма коментари:

Публикуване на коментар